PlayTV frissítés

2009 ápr. 20, 14:54

ps3_playtv_logo Nemrégiben adta ki a Sony a PlayTV szoftverének újabb frissítését, melyben végre megoldották az MPEG-4 stream dekódolását is. Hétvégén HD mősorral is lehetőségem volt kipóbálni. A hazai gyártású Kalandozó c. ismeretterjesztő filmsorozat egy epizódját adta a DunaTV vasárnap délelőtt. Lélegzetelállító kép és hangminőség jött a Széchenyi-hegyről, a PlayTV-be dugott arasznyi villanyvezetéket antennaként használva.

Sajnos azonban az elektronikus műsorújság még mindig nem működik, illetve a HD műsort felvenni sem lehet.

wso2

2008 nov. 4, 12:18

Az új projektemen ismét szembesültem szolgáltatásorientált architektúra problémáival (kompatibilitás, SOA Governance, hibakezelés, stb). Eddigi projektjeimen viszonylagos kényelemben voltam a BEA különböző megoldásaival, azonban egyre gyakrabban előtérbe kerülnek a nyílt forráskódú alternatívák és úgy gondolom, hogy a költségek csökkentésének egyik hatékony módszere lehet az, ha a több tízezer dolláros, gyakran siralmas minőségű és siralmas támogatással bíró termékek helyett ingyenes, ám sokszáz ember által kipróbált és folyamatosan tesztelt alkalmazásokat használunk.

Nekünk, mint egy megoldásokat szállító cég tervezőinek és fejlesztőinek tulajdonképpen majdnem mindegy, hogy mi van a szinfalak mögött. Az ügyfeleinknek azonban, akik szembesültek, vagy hamarosan szembesülni fognak a gazdasági problémákkal fontos lehet ez az alternatíva.

Szóval eljött az idő, amikor a “nagy” ügyfeleknek sem csupán érdekesség a nyílt forráskódú szoftver, hanem komoly üzleti előnyre tehetnek szert a használatával.

Ezzel kapcsolatban hívta fel tegnap este Kincza cimborám a figyelmemet WSO2 kezdeményezésre, ahol a rendelkezésre álló eszközöket -melyek többnyire az Apache és az Eclipse technológiáin alapulnak-, gyúrták össze kész megoldásokká. Mindehhez teljes körű dokumentációt és igény esetén támogatást is nyújtanak.

Az egyik legjobb eszköz amit ott találtam az a WSO2 Registry, ami tulajdonképpen egy SOA Governance célokra kihegyezett WiKi. Segítségével könnyen létrehozhatók és kezelhetők az egyes szolgáltatások és az azokhoz kapcsolódó további információk, a szolgáltatások közötti függőségek stb. Amit ügyfelektől eddig láttam “profi” megoldásokat azok kimerültek különböző excel táblákban és hagyományos WiKi-rendszerekben, ez azonban kifejezetten erre a célra lett létrehozva, érdemes megnézni!

assassin’s creed

2008 okt. 24, 14:33

Még Yeovil-ben vettem meg ezt a játékot, kemény 12 fontért és a napokban sikerült befejeznem. A grafikája nem túl ütős (majdnem egy éves a játék), a hangulata azonban annál inkább. Régebben is kedveltem a “bárhova mehetsz, bármit tehetsz” tipusú játékokat és ez bizony pontosan olyan. Valaki unalmasnak tarthatja, engem azonban teljesen ki tudott kapcsolni ha leültem elé.

Tesztet nem igazán írnék róla, azt már megtették mások. Annyit azonban elmondanék, hogy az utolsó 1-2 óra játékmenetét valószínűleg péntek délután tervezhették, mert az nagyon össze lett csapva. Mérges is voltam, mert teljesen lehetetlen helyzeteket teremtett a játék és én nagyon utálom, ha valamit tízszer is újra kell csinálni.

Ettől eltekintve nagyon bejött, a különböző városok (Jeruzsálem, Damaszkusz) középkori hangulatát szerintem igen jól eltalálták.

Bevallom őszintén, hogy e játék hatására kezdtett el foglalkoztatni a keresztes háborúk története, amihez igen jó könyvet is találtam, Sir Steven Runciman művét, A Keresztes hadjáratok történetét. Bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a téma, az első 100 oldal kicsit száraz, de aztán érdekessé válik.

good bye india

2008 okt. 22, 14:46

Ma végra hazaért a Feleségem a több mint egy hónapos indiai kiküldetéséről. Nagyon tetszett neki, rengeteg képet készített, de borzasztó nehezen bírtuk már. Ráadásul történtek itthon olyan dolgok, amiket nem mondhattam el azonnal (ld. törött volvo) ez még rá is tett egy lapáttal.

Most végre itthon van és többet nem engedem sehová sem…

törött volvo

2008 okt. 21, 14:09

Pénteken munkából hazafelé gurulva az Üllői úton egy köcsög azt gondolta, hogy jó vicc lesz közvetlenül a középső sávból jobbra fordulni. A gond az volt, hogy én pont 4-5 méterrel hátrébb, a külsö sávban gurultam, így a gép bal elejét alaposan ledarálta az illető.

Az első gondolatom az volt, hogy “jé, a légzsák nem is fáj”, de aztán belémmart a felismerés: komoly törés lesz ez, ha kinyílt a lufi.

Az okozó “természetesen” nem ismerte el a felelősségét, így rendőrt hívtam, akiknek az első kérdése az volt a kisköcsöghöz hogy honnan szerezte a jogsiját. Szerencsére egy kollegám látta az esetet és a tanuvallomása már el is jutott a IX. kerületi Rendőrkapitányságra.

Személyi sérülés egyáltalán nem volt, azonban az autónk bal eleje és a motorháztető komoly töréseket szenvedett. Két légzsák kinyílt, emiatt cserélni kell majd a műszerfalat is, azt hiszem elég sokba fog ez fájni…
A kisköcsög autója viszont totálkárra tört (nem is csoda, egy 1800 kilós autó ment bele egy alig 900 kilós Peugeot 205-be). Kitört a jobb első kereke, a jobb oldala gyakorlatilag beljebb került egy fél méterrel a teteje pedig szépen felpúposodott.

Azt hiszem a Feleségemnek majd csak akkor mondom el a sztorit, ha hazaér végre Indiából. Ott úgysem tud semmit tenni, csak emésztené magát és aggódna.

Frissítés: a károm több mint két milla, a biztosítóm azonban fizet mindent és behajtja majd a kár okozóján. (Vagy ha nem működik rendesen az igazságszolgáltatás valami oknál fogva akkor a cascom fogja bánni) A javítás kb. 3 hétig fog eltartani, de megnyugtatott a Volvo Galéria műhelyvezetője, hogy semmi olyan komoly gond nincs, amit ne tudnának megoldani (gyári alkatrészek, gyári technológia, stb.), még a festésen sem lehet kimutatni majd a javítást, max. az első 5-10 mosásig lesz karcmentes a javított rész.
Természetesen a Volvonál tudni fognak a problémáról, de egyébként is az a terv, hogy náluk cseréljük le, ha kiszolgálta az idejét…

május óta…

2008 szept. 28, 10:22

Több hónapnyi kihagyás után ismét rávettem magam, hogy írjak pár sort. Nem mintha eddig nem történt volna semmi említésre méltó, sőt!

Lássuk csak: elmentünk végre a Feleségemmel egy olyan helyre nyaralni, ami akár a nászútunk is lehetett volna: fehér homok, ráják, pálmafák, óriás denevérek. Igazán emlékezetes 10 nap volt. Hozzá kell tennem hogy 4 éve, amikor összeházasodtunk mindketten fontosabbnak találtuk a “fészekrakást” és a jövőnk megalapozását, így az a fajta nászút, amiről a nők kislánykorukban álmodoznak és a férfiaknak már kisfiú korukban is a perselymalac összezúzása jut eszükbe, na az elmaradt. | Olvasd csak végig…

araneae

2008 máj. 30, 23:45

Komoly életveszélybe kerültem az előbb. Békésen olvasgattam a szobában, amikor surranó léptek zajára lettem figyelmes, szemem sarkából pedig láttam hogy termetes árny rohan végig az ablakpárkányon. Odafordítottam a fejem és megfagyott az ereimben a vér: egy kb 3-3,5 cm-es pók (a lábaival együtt kb. 6-7 centis lehetett) méregetett a függöny mögül. Jó darabig mozdulni sem tudtam. A félelem ködén lassan felrémlett, hogy egy mostanában játszott PS3-játékban az ilyen jószágokat kedvesen Özvegycsinálónak becézik.

Hirtelen fényképezőgépet ragadtam, hogy az angliai CSI-nak megkönnyítsem a munkáját, amikor majd a halálom okáról vitatkoznak. Miután elkészült a Pulitzer-esélyes kép, a BlueRay távirányító ittmaradt dobozából egy körömolló segítségével csapdát eszkábáltam és többször elpróbáltam hogy hogyan lehet rádobni egy cigarettásdobozra. Majd némi nekiindulás és visszahőkölés után a Lény felé lendítettem az eszközt.

A csapda pedig fordult egyet a levegőben és mind a 10 grammjával ráesett a Szörnyre, amit az sajnálatos módon nem élt túl. Tényleg nem akartam kinyírni. A múltkor, amikor egy hasonlóan kigyúrt pók dübörgött elém a mosdó mögül, miközben én a fajanszon ülve pislogtam és (hirtelen felindulásból különböző kémiai fegyverekkel) eltettem láb alól, hosszú órákig furdalt a lelkiismeret.

Persze a tudatom alatt már hónapok óta dolgozik a pókiszony, lévén hogy tavaly szeptemberben egy ágyban néztünk végig egy szintén ilyesforma jószággal egy StarTrek: Voyager dupla epizódot, viszont én erről csak a film végén szereztem tudomást. Amikor pedig kérdőre akartam vonni, hogy mégis mit keres a párnámon akkor elszaladt. Szóval furák ezek a jószágok.

A képet azért megosztom a néhai Özvegycsinálóról kattints ide és borzadj.

playstation 3

2008 máj. 21, 7:00

Ideje már írnom e masináról is… A 34. születésnapomra (azaz lassan két hónapja) kaptam a Feleségemtől egy PlayStation3 konzolt. Korábban már többször szóba került, hiszen a Mac nem igazán játékra kihegyezett platform és bár a vas bírná (dual PowerPC970, sokszor áldja az ég érte az IBM-et) a játékfejlesztő cégek nem rajonganak érte. Egy másik érv, ami ilyenkor szóbakerült az a Blue-Ray támogatása a konzolnak. Az “egyéb” úton beszerzett HD-filmek ugyanis komoly minőségi problémáktól szenvednek. Ezek egyike a magas tömörítés, ami teljesen tönkreteszi a finomabb részleteket. | Olvasd csak végig…

đurđevdan

2008 máj. 6, 23:00

Avagy Szt. György-napi asszociációk a kelet-európai kultúra világában.
A dolog úgy kezdődött, hogy ma nagyon jó napom volt. Pedig az elején nem tűnt még annak. A szokásos három stand-up meetinggel kezdődött (három külön projekttel foglalkozom egyszerre). Majd jött egy váratlan felkérés, hogy ugyan mutassam már meg az Őfelsége Architektjeinek, hogy miképp is lehet web-szervizeket okosan és a helyi (eddig csak elméleti) szabályok szerint lemodellezni, majd működő szoftverré gyúrni. Persze az ilyesmire nem lehet tíz perc alatt felkészülni, de mivel már régóta foglalkozom a témával, sikerült vagy 30 percig beléjük fojtanom a szót.

Aztán nekiálltam egy pár oldalas dokumentációt is írni róla, mert ugye jegyzet nélkül nem lehet japánul megtanulni. Lényeg a lényeg: az egész nagy elégedettséggel töltött el, mert egyre inkább hallgatnak rám ez pedig fontos ahhoz hogy legalább szakmailag kicsit jobb irányba terelhessük őket. No meg persze az egom is örült neki. Hazaérve még telefonáltam egy órácskát a Feleségemmel (éljen a VoIP), majd miután sikerült rá is ráragasztanom a jókedvemet és elment szunyálni befejeztem a tegnap elkezdett Star Trek-novellát.

Igazából az egész a telefonálás alatt kezdődött. Megbeszéltük ugyanis Nórával, hogy ezentúl nem beszélünk rondán. Valahogy most megint szóbakerült ez a téma és nekem akarva-akaratlanul eszembe jutott a csak “azbeszt”-ként elhíresült felvétel, ahol Marsi Kriszti nagypapája áhítattal filmezi az unokájának a szülinapi tortáját, amikor nagyanyó átviharzik a kamera előtt. Ha nem láttad még, vagy nem ismered, akkor nézd meg magad.

Innen már csak egy kis lépés volt a másik klasszikus, a “szentecsaba”. Ennek ugye az a története, hogy az internet hőskorában, amikor még be kellett tárcsázni a szolgáltatóhoz és az ember elrontotta a számot a modem hangszórójából vitriolos hangulatú emberek üvölthettek a gyanútlan userre. A helyzet komolyságának függvényében aztán akár újra is lehetett próbálkozni. Hallgasd meg te is.

E két “gyöngyszem” visszahozta azt a 8 évvel ezelőtti hangulatot, amikor túlfizetett programozóként a dot-kom lufi kipukkanását vártuk. És ehhez a hangulathoz bizony hozzátartozott a Rózsaszín Pitbull nevű tánczenekar. Tőlük most nem idéznék semmit, a legtöbb olvasómnál kiverné a biztosítékot a “Ne szívjál füvet!”, a “Homár Laci” vagy a “Valaki beszorult egy zetorba” című alkotásuk bármelyike. Elérni őket a YouTube.com-on keresztül tudtam és ha már egyébként is fájósra röhögtem az oldalamat ideje volt valami komolyabb zenét is megkeresnem.

Szintén az ezredfordulós hangulatot hozta vissza Goran Bregović Bubamara c. alkotása a Kusturica-féle Crna mačka beli mačor című filmben:

És ha már Goran Bregović, akkor nem maradhatott ki a szélesebb körben általa ismertté tett Ederlezi sem:

Persze többen inkább Rúzsa Magdi előadásából ismerik. ő nem roma, hanem szerb és magyar nyelven adta elő:

Javaslom mindenkinek, kellemes és eléggé tanulságos kulturális szórakozás kinyomozni az összefüggést az előbbi dal, e cikk címe és alcíme között. Segítek kicsit: Bár ez merő véletlen, számít a cikk dátuma is.

Ha pedig már népdaloknál jártam, eszembe jutott Pozsi & Basic “Elindultam” c. dala és míly szerencse: az iTunes-on elérhető. Még ha nincs is iTunesShop hozzáférésed, akkor is érdemes beelehallgatnod, tuti hogy rá fogsz ismerni. Szerintem zseniális húzás volt ezt a dalt választani az MTV betétjeinek.

Update: találtam egy alternatív elérési lehetőséget az előbbi alkotáshoz:

A cikket most befejezem és folytatom a zenehallgatást bár kicsit keletebbre a Balkántól. Rabih Abou-Khalil Il Sospiro c. albuma pont jó lesz elalvás előtt. Remélem te is jól szórakoztál Kedves Olvasóm…

április

2008 máj. 4, 18:20

Már több mint egy hónapja nem írtam egy bejegyzést sem, pedig elég sok minden történt. Nézzük csak fontossági sorrendben: | Olvasd csak végig…